Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

TIP na výlet: Barokní most v Bělé nad Radbuzou stojí za návštěvu - FOTKY

20.02.2023 16:05

Jaká je nejznámější památka v Bělé nad Radbuzou? Zajisté barokní kamenný most, který se nachází na řece Radbuze. Víte, že byl postaven podle vzoru Karlova mostu v Praze?

Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (3)
Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (3)Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (1)Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (4)Mosta Bělá nad Radbuzou_0223_čtenář QAPu (2)

Město Bělá nad Radbuzou leží v malebném údolí horního toku Radbuzy a Bezděkovského potoka v podhůří Českého lesa na Domažlicku. V Bělé nad Radbuzou se nachází zajímavý kamenný most. Město je na svůj barokní most náležitě pyšné, má ho dokonce přímo v městském znaku. To není úplně obvyklé, málokteré město má ve svém znaku lokální stavbu. Most je ve znaku spolu s pecnem chleba a zkříženými chodskými čakany.

Bělští mohou za svůj krásný most vděčit kněžně Anně Marii Terezii Metternichové, která nechala vybudovat přemostění podle vzoru Karlova mostu v Praze. Kamenný most je dlouhý 45 metrů, má osm oblouků a najdete na něm šest barokních soch světců. Byl pravděpodobně postaven v letech 1703 až 1723 a nahradil původní dřevěný most.

Na pilířích mostu nalezneme velké sochy světců. Jsou to: Panna Marie Neposkvrněná, sv. Michael, sv. Václav, sv. Jan Nepomucký, sv. Erasmus a sv. Antonín z Padovy. Některé zdroje uvádí, že původně bylo na mostě o dvě sochy více.

Kamenný most rozhodně stojí za vidění. Ještě do roku 1995 sloužil pro dopravu, nyní je jen pro pěší a cyklisty. Jeho návštěvu můžete spojit s výšlapem na vrch Velký Zvon (863 m), který odedávna sloužil jako strážní bod. Ale až na vrchol se nedostanete, je totiž oplocen a vojensky střežen. Za návštěvu stojí i nedaleká Vyhlídková věž Pohořelec.

Most byl dopravní stavbou i kultovním místem, konaly se na něm pouti, sloužily pobožnosti. Bělá nad Radbuzou a kamenný most je i nadále spojen s kulturou, hlavně s country hudbou. V roce 2011 se konal zkušební ročník festivalu Country na mostě, který měl velký úspěch. Od té doby se tento festival folkové, country, trampské a spřízněné hudby koná v Bělé každým rokem.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT