QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Výstraha meteorologů platí do zítřka

23.01.2016 8:44     23.01.2016 10:11

Meteorologové varují před silným sněžením. Z Plzeňského kraje by se ale mělo během dne přesunout k východu. 

tima na silnici / QAP foto

Sněhová nadílka přináší komplikace především řidičům. Kvůli stíženým jízdním podmínkám došlo už v regionu k řadě nehod. Silničáři doporučují obezřetnou jízdu především po plzeňské dálnici D5.

Výstraha meteorologů platí až do zítřejšího rána. Z Plzeňského kraje by se ale mělo silné sněžení během dne přesunout k východu.

„Na okluzní frontě, která začala postupovat přes naše území, se vyskytuje silné sněžení, kdy v Karlovarském, místy v Plzeňském kraji napadly dva až čtyři centimetry sněhu za hodinu. Předpokládáme, že oblast silného sněžení se bude dále rozšiřovat na východ do Jihočeského kraje, Ústeckého kraje do okresů Chomutov a Louny, do Středočeského kraje a do Prahy,“ upřesňuje ve výstraze Český hydrometeorologický ústav.

Také noc na sobotu patřila podle očekávání k těm nejchladnějším. Na Šumavě v Jezerní slati u Kvildy meteorologové naměřili minus 31,2 stupně Celsia. Teplotní rekordy ale nepadaly. Nejvíc mrzlo v první polovině noci, nejníž klesla v regionu rtuť teploměru kolem 22. hodiny, k ránu se zatáhlo a mráz polevil.

Nejstudenější noc této zimy byla zatím v celém Česku ze čtvrtka na pátek, kdy teploty na Šumavě klesly pod minus 35 stupňů Celsia. Na další předpovědi se zatím nic nemění. V nejbližších dnech se podle meteorologů silné mrazy nevrátí.

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
ITEP Plzeňský kraj
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT