QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.09.2024 20:21

Řeky v Plzeňském kraji mohou znovu stoupat

ČHMÚ očekává vzestupy v povodí Berounky. Na horním úseku Klabavy se očekává kulminace s překročením 3. SPA v noci na úterý. Úslava, Úhlava a Berounka může v noci na úterý vystoupat na 2. SPA.

16.09.2024 18:14

Železniční nehoda v Horní Bříze, vlak najel do větví stromu

Nehoda je bez zranění i větších škod

Veřejnost hlasuje v anketě Strom roku. O titul soutěží i lípa z Plzeňského kraje

27.08.2024 10:14

Mezi finalisty ankety Strom roku 2024 naleznete i lípu, která se nachází v našem kraji. O vítězi rozhoduje veřejné hlasování.

Strom roku_Pivonska-lipa-pratelstvi_01_Foto-Lucie-Mojzisova

Celostátní anketa Strom roku je vyhlašována od roku 2002. „Od té doby jsme obdrželi už 1 718 návrhů stromů a do finále postoupilo 262 stromů. Do hlasování se zapojilo již 742 tisíc lidí, získali jsme přes 3 miliony korun a tento výtěžek putoval na výsadbu a ochranu stromů,“ uvádí organizátoři ankety.

Porotci kromě stromů finalistů vybírají i stromy, kterým udělí čestný titul Strom hrdina. Jedná se o symbolické ocenění stromům, které přežívají v nepříznivých podmínkách, ohrožuje je kácení, vandalismus či jiná lidská činnost.

Až do 6. října 2024 se rozhoduje o vítězi ve veřejném hlasování. Naleznete ZDE.

Do finále soutěže se probojoval i strom z Mnichova, části obce Pivoň na Domažlicku. Pivoňská lípa přátelství je odhadem více než 300 let starý strom s obvodem kmene 679 cm.

„Nepřehlédnutelný velikán uprostřed polí kdysi sloužil jako místo odpočinku při cestě z Mnichova do sousední Pivoně. Skryté pod velkými větvemi dělají stromu společnost dvoje boží muka. Jedno pravoslavné, druhé katolické. Podepsal se na nich však zub času, a kde kdysi bývala cesta, je dnes neprostupný lán. Zdejší komunita má však v plánu tuto cestu vrátit zpět na mapu,“ uvádí se v medailonku lípy.

Vyhlášení výsledků se bude konat 22. října 2024 na brněnské Hvězdárně a planetáriu. Vítězný Strom roku získá arboristické ošetření a postupuje do mezinárodní soutěže Evropský strom roku.

Foto stromroku.cz Lucie Mojžíšová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Plzeň Setkání branka
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT