QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

17.10.2024 14:00

Dopravní nehoda v Klatovech

V ulici Plzeňská došlo k dopravní nehodě dvou osobních automobilů, tvoří se kolona vozidel. Na místě zasahují složky IZS.

Staleté stromy v Horníčkově zahradě dostaly pořádnou dávku výživy - FOTKY

16.10.2024 12:55

Stromy v plzeňské Horníčkově zahradě byly ošetřené půdní injektáží. Jakmile se materiál dostane do půdy, nasákne se a postupně stromu uvolňuje potřebné živiny.

injektáž stromů v Horníčkově zahradě_1024_FB Aleš Tolar (2)
injektáž stromů v Horníčkově zahradě_1024_FB Aleš Tolar (2)injektáž stromů v Horníčkově zahradě_1024_MO3 (2)injektáž stromů v Horníčkově zahradě_1024_MO3 (1)injektáž stromů v Horníčkově zahradě_1024_MO3 (3)

Pořádnou dávku výživy, která nastartuje ozdravný proces, dostaly v uplynulých dnech dva staleté stromy v Horníčkově zahradě. Jedná se o lísku tureckou a habr obecný. Půdní neboli kořenová injektáž zajistí dřevinám bohatší kořenový systém, zvýší jim vitalitu, a tak dojde i k prodloužení života stromu.

Vedení třetího městského obvodu, kterému Horníčkova zahrada náleží, speciální péči vítá. „Oba stromy jsou dominantou zahrady a jejich koruny zaplňují téměř celý její prostor. Zvláště pak líska turecká, která je dokonce největším stromem tohoto druhu v Plzeňském kraji. Za každou péči navíc proto velmi děkujeme,“ uvádí starosta MO Plzeň 3 David Procházka.

Správa veřejného statku letos vytipovala k ošetření půdní injektáží celkem devět stromů, které jsou staré více než sto let. „Pomocí této metody už odborníci letos na jaře pomohli mohutnému dubu u Západočeského muzea,“ doplnil náměstek primátora Aleš Tolar s tím, že použitá technologie zlepšuje odolnost dřevin vůči škůdcům a chorobám. Psali jsme v článku ZDE.

V místě vpichu injektoru se vytvoří vzduchová kapsa, která půdu v okolí lehce nadzvedne. Tím se provzdušní a načechrá. Poté se tam pomocí injektoru nasype organický materiál, který v půdě nastartuje ozdravný proces. Při půdní injektáži je aplikována směs přírodních produktů půdních kondicionérů s biocharem a mykorhizou. Díky tomu dochází k aktivaci zdravého půdního ekosystému, ke stimulaci růstu kořenů a k udržení zdravého, vyrovnaného růstu dřeviny.

Foto ÚMO3 a FB Aleš Tolar

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky