SP Box, chytré zalévání i počítání slepic... Studenti VOŠ a SPŠE Plzeň úspěšně inovují a vymýšlejí

23.10.2024 11:25

Studenti VOŠ a SPŠE Plzeň v rámci svého studia vyvíjejí nejrůznější inovativní věci. Věci, které jsou přínosem hlavně v běžném životě. Se svými inovativními projekty navíc bodují, úspěchů mají na svém kontě už několik. Tím největším z poslední doby je výhra v soutěži České hlavičky dvou dnes již absolventů školy Jiřího Sankota a Adama Křena za vývoj tzv. SP Boxu.

SP Box_VOŠ a SPŠE Plzeň_1024 (2)
SP Box_VOŠ a SPŠE Plzeň_1024 (2)SP Box_VOŠ a SPŠE Plzeň_1024 (5)SP Box_VOŠ a SPŠE Plzeň_1024 (7)SP Box_VOŠ a SPŠE Plzeň_1024 (6)SP Box_VOŠ a SPŠE Plzeň_1024 (1)

SP Box neboli Smart Pill Box je velmi chytrá krabička na léky. V praxi může skvěle sloužit například starším osobám, díky svým funkcím mohou příbuzní přes mobil zkontrolovat, zda si senior vzal požadovaný lék. „Oproti klasickému plastovému organizéru, tento projekt přináší funkce přidané vnitřní logikou. Mezi hlavní přednosti projektu patří kontrola přítomnosti léků v jednotlivých políčkách pomocí kapacitních senzorů a světelné a zvukové upozornění na jejich vyjmutí. Upozornění probíhá podsvícením samotného políčka, v němž je daný lék umístěn,“ uvedli autoři krabičky, kteří za ni letos na podzim převzali ocenění České hlavičky.

Jiří Sankot a Adam Křen na předávání cen České hlavičky

Dnes Jiří Sankot a Adam Křen studují vysokou školu, SP Box ale začali vyvíjet na střední škole v Plzni na Koterovské, kde v loňském školním roce odmaturovali. „Jejich lékovka měla velký úspěch. Ve třetím ročníku už udělali menší provedení, testovali princip a hledali cestu. Měli ale výrobek, kde byla spolehlivost jen asi 40 procent. Pak pracovali na vlastním senzoru a spolehlivost se zvýšila na 80 procent,“ vzpomíná učitel Josef Fořt, který se svým kolegou funguje při práci studentů jako mentor. „Já mám na starosti hardware, kolega software. Snažíme se je mentorovat, kontrolovat a motivovat. At si klidně projdou nějakou slepou uličkou, důležité je, aby si na to přišli sami.“

Na Střední průmyslové škole v Plzni na Slovanech se studenti věnují nejrůznějším projektům už v brzké fázi studia. „Už od druhého ročníku máme ročníkové práce, kdy studenti začínají zpracovávat projekty. A samozřejmě náročnost se stále zvyšuje. Maturitní projekt má již podobu profesionální, takového juniorského rázu,“ vysvětluje QAPu Josef Fořt, učitel předmětu s názvem Internet věcí.

Projekty studentů jsou velmi zajímavé. Domácí zavlažování skleníku, natriové bateriové úložiště, chytré svícení při pěstování rostlin, nejrůznější automatická krmítka či vypouštění slepic. „Spočte to slepice a po poslední se automaticky zavřou dveře,“ říká Fořt a dodává: „Evergreenem je chytrý květináč. My se je ale snažíme vždy navést na nějaké novinky. Aby nedělali klišé, ale opravdové inovace. A tak teď vymýšlejí například květináč na bylinky se speciálním zavlažováním Používají elementy vytvářející studenou mlhu, šetří vodou a dokáže to dávat vlhkost.“

Když si jeden ze studentů nevěděl s projektem rady, přišel s tím, že udělá domácí teploměr a vlhkoměr. A tak se ho pan učitel zeptal. „Je to něco, co doma chceš?“ Odpověď byla negativní, a tak nakonec vymyslel inovativní projekt pro airsoft, který hraje. Pro zapisování měli hráči doposud jen papírový sešit. „On ale vymyslel zaznamenávání v mobilu díky aplikaci a najedou měl zájem i dalších klubů. Teď uvažuje, že to posune do start upu a bude aplikaci ještě rozvíjet,“ říká Josef Fořt.

A tak studenti vymýšlejí a inovují. Často jsou to inovace, které pomáhají i ve škole. „My tady máme nad dílnami meziprostor, sklo, luxfery a když je venku teplo, tak je v meziprostoru i 80 stupňů. Ale to by se muselo za velké finance celé renovovat. Tak studenti v rámci své práce vymysleli odvětrávání a takové efektivní řešení, které sem budeme instalovat,“ vysvětluje učitel.

Žáci často vyvíjejí inovace přímo ve firmách, s kterými škola spolupracuje. Práce konzultují i odborníci z firem. Úspěšným projektem nebyl v posledním roce jen SP Box. „Minulý ročník byl opravdu úspěšný, měli jsme i vítěze SOČ. Studenti se účastní nejrůznějších soutěží jako je Robovozítko apod. Při projektech pracují i na designové stránce a jednoho studenta soutěž tak nadchla, že dnes pracuje jako návrhář elektroniky a dělá designy,“ uzavírá Josef Fořt.

Foto VOŠ a SPŠE Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky