QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ručičky kraje se konaly už poosmé, k vidění byl i BonBon Cobot - FOTKY

14.06.2023 17:08

Akci navštěvují zejména žáci základních škol, kteří si vybírají budoucí obory. Kromě škol se prezentují i zaměstnavatelé, kteří nabízejí studentům budoucí uplatnění. Ručiček kraje se letos zúčastnilo 18 krajem zřizovaných škol.

063A4862
063A4862063A4913063A4938063A5011063A5017063A5076063A4837

Akce s názvem Ručičky kraje se už poosmé uskutečnila na krajském úřadě v Plzni, letos v úterý 13. června. Na nádvoří dorazila více než tisícovka žáků základních škol z celého kraje, aby si mohli vyzkoušet jednotlivé obory na vlastní kůži. K vidění byl také automobil Tatra, který sestavovali studenti z Plzně a jezdí v terénu pro SÚS PK.

Co si mohli návštěvníci na letošních Ručičkách kraje vyzkoušet?

Například robotické pracoviště s podáváním nápoje pro žáky, dále BonBon Cobot, kde si zájemci mohli vyzkoušet pomocí robotické ruky podat bonbon, projekt Stavebnice vozidla Kaipan sportovního kabrioletu, který byl sestaven žáky v rámci kroužku na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Sušici.

Střední škola z Boru předvedla vlastní výrobu domácí zmrzliny a cukrové vaty, laserové vypalování do dřeva od jednoduchých nápisů až po vypalování fotek předvedli studenti Střední průmyslové školy Tachov.

„Když se děti rozhodují, kam půjdou ze základní školy, je nejlepší si na vlastní kůži vyzkoušet něco vyrobit, seznámit se s roboty, které studenti umí sestrojit, a ochutnat to, co naši žáci uvaří a upečou. Já sám jsem si zkusil u stánku oseleckých kovářů vykovat hřebík. A musím uznat, že mě kluci hravě strčili do kapsy,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták. Společně s ním si nádvoří úřadu prošli také jeho náměstkové Petr Vanka a Vladimír Kroc.

Podle náměstka Kroce je stále zásadní nedostatek žáků v technických oborech. „Všichni si uvědomujeme potřeby technického školství a zásadní nedostatek žáků v těchto oborech. Proto mě potěšil velký zájem budoucích žáků a studentů našich škol. Přišlo jich více než tisíc a přijeli ze základních škol z celého kraje, aby si vyzkoušeli řadu činností, ke kterým se běžně nedostanou. Mohli si také promluvit přímo se studenty škol a jejich pedagogy, což mnohým ujasní výběr povolání nebo studijního směru,uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc.

Prezentace středních škol touto formou je každoročně určená hlavně pro rodiče a děti se zájmem studovat technické a přírodovědné obory na středních školách.

Speciální automobil Tatra

V průběhu akce Ručičky kraje byl vystaven automobil Tatra, který v rámci vzdělávacího projektu Tatra do škol sestavili žáci střední školy. Zmíněný projekt probíhá již od roku 2021 ve Střední průmyslové škole dopravní, Plzeň. Žáci oboru Mechanik opravář motorových vozidel a Autotronik měli možnost sestavit nákladní vozidlo TATRA, které bylo následně uvedeno do provozu a slouží Správě a údržbě silnic Plzeňského kraje.

Letos Plzeňský kraj realizuje projekt Tatra do škol již potřetí a financuje ho z vlastních zdrojů. Do projektu bylo zapojeno kromě pětice žáků Střední průmyslové školy dopravní, Plzeň také dva žáci Střední školy, Rokycany a dva žáci Střední školy, Kralovice. Sestavené nákladní vozidlo TATRA bude následně uvedeno do provozu a bude opět sloužit Správě a údržbě silnic Plzeňského kraje.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
ITEP Plzeňský kraj
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT