Auto CB ŠKODA nový SUPERB

Radní Plzně a Plzeňského kraje diskutovali o výstavbě hospice i rekonstrukci kruhového objezdu u Makra

24.06.2024 13:04

V pátek 21. června se na plzeňské radnici sešli členové Rady města Plzně a Rady Plzeňského kraje. Projednali témata jako je výstavba nového Hospice sv. Lazara, vybudování nové protialkoholní záchytky, jednalo se také o rekonstrukci okružní křižovatky u Makra nebo ulice 28. října.

setkání vedení Plzně a kraje_0624_MMP

„Děkuji tímto současné koalici Plzeňského kraje, s níž jsme v naprosté většině témat ve shodě a s níž se nám daří spolupracovat napříč oblastmi,“ řekl v úvodu primátor Roman Zarzycký. Podle něj i hejtmana Rudolfa Špotáka se město a kraj potkávají v řadě bodů.

„Komunikace na úrovni městských a krajských gesčních radních a náměstků funguje výborně. Přestože se v tomto složení a počtu vidíme naposledy, ještě bychom chtěli mnohá témata vyřešit i rozběhnout,“ reagoval hejtman Rudolf Špoták s tím, že kraj čekají na podzim volby a rada bude mít místo devíti jedenáct členů.

V úvodu byla tématem výstavba nového zázemí Hospicu sv. Lazara, který se stará o pacienty v závěru jejich života a funguje dlouhodobě v nevyhovujících prostorách. Psali jsme více ZDE.

Kraj i město v minulosti podpisem memoranda přislíbily projektu podporu. Plzeň už zajistila pozemek v Liticích, na kraji by měla být příprava projektové dokumentace. Podle obou stran je však nutné do konce roku vyjasnit majetkovou strukturu, tedy to, kdo bude v budoucnu majitelem objektu. Otázkou je také financování, jež by mělo být vícezdrojové.

Z oblasti kultury a cestovního ruchu město požádalo kraj o větší finanční zapojení do projektů Slavnosti svobody 2025, jež budou výroční a Plzeň je připravuje jako velkou událost, a také do projektu, jenž příští rok připomene deset let od získání titulu EHMK2015.

Zmíněny byly také velké dopravní projekty pro letošní a příští rok. Město upozornilo krajské radní na problémy s napojením zadních Skvrňan na Západní okruh nedostatečně kapacitní křižovatkou. Podle krajského radního Pavla Čížka bude proto nyní zadána ke zpracování studie, která posoudí možná dopravní opatření v tomto úseku. V souvislosti s tím zaznělo, že je připravena kompletní proměna kruhového objezdu u Makra, který bývá často ucpaný.

Společná akce Ředitelství silnic a dálnic, krajské správy silnic a města za celkem čtvrt miliardy korun by měla být hotova za rok a půl. Výrazně by se měla zvýšit kapacita směrem na západ od města, tedy na dálnici D5 a na Domažlice a Německo.

V„běhu“ je také projekt rekonstrukce plzeňské ulice 28. října, kdy panuje shoda na harmonogramu, v příštím roce by se měla akce spustit. Kraj se nyní snaží také projektovat silnici na východě Plzně, jež by měla parametry silnice první třídy a zajistila spojení ze směru Chrást, Dýšina a Kyšice k tzv. dolanskému mostu. To by mohlo odlehčit východní části metropole. Z dalších projektů běží příprava propojení ulic Zborovská – Klatovská.

Zástupci města a kraje se domluvili i na postupu ohledně možnosti získat pozemek v blízkosti věznice na Borech, na němž by mohla vzniknout nová záchytná služba s vyšší kapacitou.

V souvislosti s pozemky se také diskutovalo o lokalitě, v níž by mělo vzniknout bezpečnostně vzdělávací centrum, jež se bude primárně zabývat vzděláváním dětí, mládeže i dospělých z řad laické veřejnosti, a to v oblasti prevence mimořádných událostí a zvládání běžných rizik.

Obě strany dále prodiskutovaly možnost prezentace plzeňského projektu PINE, který se zabývá výchovou talentů od školek až po VŠ a startupy, i masivnějším rozšířením projektu Startupuj na střední školy. V závěru zazněla i dohoda na prověření možnosti, jak zajistit veterinární pohotovost na území města.

Foto PK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Techmania Lunární léto
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT