QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na nově budovaném obchvatu Klatov proběhla první zatěžkávací zkouška mostu

19.07.2024 17:08

Stavba obchvatu města Klatovy probíhá od listopadu 2021. Součástí více než osmi kilometrů dlouhé stavby je jedenáct mostů, tři okružní křižovatky a také sedm protihlukových stěn o celkové délce 3 210 metrů. Na jednom z mostů teď proběhla zatěžkávací zkouška.

ŘSD zkouska klatovy
ŘSD zkouska klatovyŘSD zkouska klatovy1ŘSD zkouska klatovy3

Zatěžovací zkouška na prvním mostě, který se na budoucí nové silnici I/27 nachází, proběhla na počátku tohoto týdne. Prověřena byla provozuschopnost mostu přes železniční trať a silnici III/11766.

"Před uvedením do provozu musí nové mostní konstrukce projít zatěžovacími zkouškami, které prokážou, že každá z těchto konstrukcí je provozuschopná a je tak bezpečné její užívání. V tomto případě šlo o statickou zkoušku, při které byla ověřována statická funkce, výpočetní model a spolehlivost nosné konstrukce," informuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Mostní konstrukce byla postupně zatěžována v rámci tří zatěžovacích stavů. Při každém stavu bylo na měřené místo umístěno devět nákladních vozidel VOLVO FXM D13 460 HO 84 R naložených na celkovou hmotnost 32 t. Naložená nákladní vozidla pak poskytla dostatečnou hmotnost nutnou pro potřebná měření.

"V rámci zkoušky byla prováděna měření průhybů (římsa, hrana nosníku), poklesů podpěr a stlačení ložisek. Výsledky zmíněných měření následně prokázaly účinnost mostu vyhovující platným normám a byla tak prokázána jeho provozuschopnost.V následujících týdnech a měsících budou postupně prováděny zatěžovací zkoušky i na dalších mostních konstrukcích na trase nového klatovského obchvatu," informuje dále ŘSD.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
ITEP Plzeňský kraj
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT