QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

27.09.2024 20:13

Škodovka vyhrála v Liberci v prodloužení

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň 1:2 (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1) po prodl.

Na Kašperku zachraňují cihelnou střechu, jeřáb dává materiál do výšky 42 metrů - FOTKY

24.09.2024 18:54

Na hradu Kašperk jsou v plném proudu práce na záchraně cihelné střechy na západní věži. Ještě ve středu 25. září bude hrad uzavřen.

Kašperk Jeřáb
Kašperk JeřábKašperk _5Kašperk 1Kašperk 6Kašperk 9Kašperk 10Kašperk 12Kašperkkašpersk donioDSC06176DSC06227DSC06117kA

Západní věž na nejvýše položeném královském hradu v Česku, na Kašperku, bude mít nový krov. Ten bude už letos účinně chránit zachované torzo cihelné helmice, bude mít tvar stanové střechy, stejně jako původní střešní konstrukce. Na věži bude krytina z dvojitě kladeného štípaného šindele. Na každé straně bude zřízen pultový vikýř se sklopnými okenicemi, aby byly zachovány výhledy.

Ještě před samotnou stavbou krovu, bylo postaveno opěrné konzolové lešení. A po dalších nezbytných přípravách jsou právě v tomto týdnu transportovány veškeré trámy na hrad za pomocí 50 metrů vysokého jeřábu.

V těchto dnech tak probíhá transport trámů na vrchol západní věže, jeřáb musel dostat materiál do výšky 42 metrů. "Z důvodu transportu trámoví na vrchol západní věže bude v úterý 24. a ve středu 25. září hrad Kašperk veřejnosti zcela uzavřen," informoval kastelán hradu.

Západní věž hradu kryje už od 14. století původní cihelná střecha, tzv. helmice. Dodnes se dochovalo její torzo, jež přežilo ničivé požáry, orkány i stovky šumavských zim. Je vystavena extrémním povětrnostním podmínkám ve výšce přes 900 metrů n. m., cihly jsou zvětralé, drolí se a vzácné střeše hrozí zánik.

Torzo cihelné helmice se na Kašperku dochovalo ze 3/5 původní výšky, vnitřní líc skýtá k vidění ještě rozsáhlé zbytky původní středověké omítky. Cihelné střechy byly původně na obou kašperských věžích. Na věži východní se ta původní zhroutila neznámo kdy. Dnes ji kryje střecha novodobá, dřevěná.

Na Kašperku se rozhodli pro rekonstrukci na západní věži, přestřešit novým krovem a šindelovou krytinou a ochánit ji před hrozící zkázou. Na novou střechu mohou dokonce přispívat i lidé. Sbírku najdete ZDE.

"Celkový a konečný rozpočet je 6 000 000 Kč. Dva miliony nám letos poskytl díky své mimořádné dotaci Plzeňský kraj. Další dva miliony jsou ze zisků návštěvního provozu samotného hradu. Zbývající třetinu se pokoušíme získat prostřednictvím veřejné sbírky," infomuje Kašperk.

foto: FCB Kašperk a QAP.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Garhammer
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky