QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Letiště Líně: Asanace areálu, demolice některých budov a výstavba nových objektů

12.07.2024 12:15

Provoz letiště Plzeň-Líně Ministerstvo obrany zachová ve stávajícím rozsahu i po oficiálním převzetí areálu. Letiště bude provozovat státní podnik LOM PRAHA.

foto-michal-krechowski--_4_Ministerstvo obrany

Zástupci ministerstva budou současně pokračovat v jednáních s obcemi o nájemních smlouvách. I nadále budou z letiště fungovat letecká záchranná služba, kterou provozuje Armáda České republiky, nebo uživatelé z řad aeroklubů a leteckých škol.

Letiště bude i nadále fungovat v současném režimu smíšeného provozu, sloužit tedy bude pro leteckou záchrannou službu i pro civilní letectví.

Ministerstvo jedná s okolními obcemi, s městem Dobřany již uzavřelo smlouvu. "Ministerstvo má již uzavřenu smlouvu s městem Dobřany, které vlastní část pozemků pod dráhou. S dalšími obcemi budou jednání pokračovat, a to i v souvislosti s plánovaným oplocením areálu a s jejich požadavky, kterými si uzavření nájemních smluv na dotčené pozemky podmiňují. Do dokončení jednání bude dráha zkrácena, což umožní provoz letiště v současném rozsahu," uvedlo Ministerstvo obrany.

Na letišti Plzeň-Líně dosud působili uživatelé z řad aeroklubů. Ministerstvo obrany s jejich zapojením i nadále počítá, zasílá jim proto v těchto dnech výzvu k uzavření nových nájemních smluv. Zároveň budou zástupci resortu jednat i s dalšími uživateli areálu.

V příštích měsících dojde k podrobnému zmapování stavu stavebních objektů, počítá se s asanací areálu, demolicí některých budov a výstavbou nových objektů. Přesný plán bude zřejmý po převzetí celého areálu. Platí, že v příštích letech v areálu vznikne logistické centrum pro armádní potřeby nebo základna aktivní zálohy. Do roku 2028 bude Ministerstvo obrany z Líní provozovat leteckou záchrannou službu.

Klíčová role letiště není spojena pouze s leteckými aktivitami, ale má přesah také do případných krizových situací, při nichž může sloužit jako jediné místo pro zásobování tamního regionu technikou, léky, potravinami nebo dočasným zázemím pro obyvatelstvo z krizových oblastí.

Foto Ministerstvo obrany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
ITEP Plzeňský kraj
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT