QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

27.09.2024 20:13

Škodovka vyhrála v Liberci v prodloužení

Bílí Tygři Liberec - HC Škoda Plzeň 1:2 (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1) po prodl.

Jak přežila deště a bouřky čapí mláďata? Pomozte se sledováním hnízd

04.06.2024 8:12

V uplynulých dnech museli čápi ve velké části Česka čelit jak bouřkám, tak dlouhotrvajícím lijákům. Nepřízeň počasí představuje pro malá mláďata čápů na hnízdech vystavených větru a dešti největší přírodní nebezpečí. Česká společnost ornitologická (ČSO) vyzývá veřejnost, aby se zapojila do kontroly hnízd.

Čáp bílý_L. Korešová

Ornitologové díky pomoci veřejnosti zjistí důležité údaje o tom, jak se čapí populaci podařilo nepříznivé počasí ustát. Obrovská otevřená čapí hnízda se silnou vrstvou rostlinného materiálu se totiž mohou stát ekologickou pastí. 

„Z hnízda se stane jezírko a mláďata se utopí. Je to smutné, avšak součástí přirozeného průběhu hnízdění a populace se s těmito ztrátami velmi dobře vyrovná, jak ukazují i výsledky programu Čapí hnízda z předchozích let. Velkých ztrát na mláďatech jsme byli svědky například v roce 2016 nebo v Moravskoslezském kraji i v roce 2020, kdy téměř na polovině hnízd v kraji došlo k úhynu mláďat právě vlivem dlouhotrvajících dešťů,“ říká Gabriela Dobruská, která v ČSO koordinuje program Čapí hnízda.

Jak se uplynulý víkend podepsal na čapích mláďatech, to zatím ornitologové neví. „Máme zprávy o jednotlivých mrtvých mláďatech pod hnízdy a o shořelém hnízdě na sloupu vysokého napětí v Albrechtičkách na Novojičínsku, kde uhořela 4 mláďata. Budeme proto rádi za kontroly zvláště těch hnízd, kde byla ještě malá mláďata v prachovém peří, tedy nejvíce zranitelná,“ vyzývá Dobruská. 

Vaše pozorování čápů můžete zapsat ZDE.

Foto ulustrační L.Korešová

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Garhammer
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky