QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Horažďovická nemocnice buduje nový pavilon. Kdy bude hotovo? FOTKY

16.09.2024 9:55

Aktuálně se dokončuje napojení nového pavilonu na hlavní budovu. Pacienti i personál budou mít díky novostavbě lepší zázemí.

nový pavilon nemocnice Horažďovice_0924_NPK (2)
nový pavilon nemocnice Horažďovice_0924_NPK (2)nový pavilon nemocnice Horažďovice_0924_NPK (3)nový pavilon nemocnice Horažďovice_0924_NPK (1)nový pavilon nemocnice Horažďovice_0924_NPK (4)nový pavilon nemocnice Horažďovice_0924_NPK (5)

Nemocnice následné péče v Horažďovicích má nový pavilon. Používat ho začne v první polovině příštího roku. Ale už nyní je nová třípodlažní budova za zhruba 40 milionů korun z velké části téměř hotová.

„Chybí už pouze prosklené napojení horních dvou pater do hlavní historické budovy nemocnice, venkovní schodiště, napojení sítí, v interiérech dokončit podlahy a instalaci například topných těles, osvětlení a dalšího vybavení a také fotovoltaické elektrárny na střechu," uvádí Jiří Kokoška, mluvčí nemocnice.

Nový pavilon pomůže nemocnici dále modernizovat lůžkové pokoje v hlavní budově, zlepšit zázemí pro personál a rozšířit rehabilitační péči pro hospitalizované pacienty.

„Stavba začala v lednu a každým měsíc bylo patrné, jak roste. Ještě během zimy odstranila stavební firma staré garáže, které na tom místě stály. V únoru byly hotové základy, v dubnu přízemí, v květnu první patro, v červnu druhé patro a během prázdnin kompletní střecha. Mezitím se už dělaly také interiéry včetně elektroinstalace, vody, odpadů, omítek a podobně. V těchto dnech se dělá železná konstrukce napojení pavilonu na hlavní budovu,“ informuje ředitel nemocnice Martin Grolmus.

Třípodlažní pavilon vznikl severovýchodně od hlavní budovy, která pochází z 20. let minulého století. Právě historická budova je pravidelně rekonstruována a upravována z venku i uvnitř. Má novou fasádu, moderní střešní krytinu a zhruba 30 pokojů získalo v posledních několika letech vlastní sociální zařízení. Tím se ovšem zmenšilo technické zázemí a zázemí pro personál a kapacita objektu se tím zcela naplnila. 

„Další rozvoj a modernizace pokojů už v současných prostotách není možný. Jedině na úkor kapacit, což ale vzhledem k vysoké poptávce po následné péči s rehabilitací není možné,“ vystvětluje ředitel nemocnice.

Do nového pavilonu se přesune hlavně zázemí nemocnice, tedy šatny pro personál, sklady zdravotnického materiálu, archivy a dále místnosti pro rehabilitaci a ergoterapii hospitalizovaných pacientů a podobně.

Přesunutím zázemí do nového pavilonu získá nemocnice v hlavní budově prostory, aby mohla rozšířit další lůžkové pokoje o vlastní sociální zařízení. Přestaví pak jedny z posledních vícelůžkových pokojů na menší, kde budou mít pacienti víc soukromí a klidu. To je současný trend, aby se v nemocnicích cítili více jako doma," vysvětluje za investora náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais.

Foto NPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky