QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Cyklostezka v Plzni na Nepomucké má nový asfaltový povrch

25.07.2024 11:28

Stezka pro pěší a cyklisty při Nepomucké u kasáren má nový povrch. Stavbu za 3,3 milionu korun pro město zajišťovala Správa veřejného statku města Plzně.

nový povrch Nepomucká_0724_MMP (2)
nový povrch Nepomucká_0724_MMP (2)nový povrch Nepomucká_0724_MMP (3)

Vedení města Plzně informovalo o dokončení opravy povrchu stezky pro pěší a cyklisty u kasáren Slovany.

„Téměř sedmisetmetrový úsek stezky pokryl nový asfaltový koberec v původní šíři tří až čtyř metrů umožňující bezpečný a pohodlný pohyb pěších, cyklistů i rodin s kočárky. V areálu bývalých kasáren Slovany se začínají stavět byty, takže se dá očekávat, že stezku budou využívat i ti, co se do nich nastěhují,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

„Tento úsek je podle nového cyklogenerelu součástí takzvané rychlé trasy. Právě rychlé trasy představují páteřní síť komunikací pro cyklisty, zvlášť pro ty, kteří používají kolo jako dopravní prostředek pro přesuny po městě. Ze Slovan jich jezdí do centra města stále více, a právě tento úsek patřil kvalitou povrchu k těm nejhorším. Věříme, že teď přitáhne i další cyklisty," doplnila plzeňská cyklokoordinátorka Radka Žáková.

Za nový asfaltový povrch a s tím související práce zaplatí Správa veřejného statku města Plzně celkem 3. 316. 078 korun včetně DPH. „Tato částka nezahrnuje náklady na výsadbu stromů a zeleně, kterou zajistí Správa veřejného statku města Plzně později, až zde skončí stavba bytových domů v blízkosti stezky," uvádí plzeňský magistrát.

Cyklostezky jsou v Plzni aktuálně velkým tématem. Nedávno byl zprovozněný úsek z Bukovce do Chrástu na bývalé železniční trati, který slouží cyklistům a pěším už více než dva měsíce. Psali jsme ZDE. Před pár dny byla zahájena stavba navazujícího úseku Chlumek-Doubravka. Psali jsme detailně ZDE.

Cyklistům také už několik dní slouží nová lávka přes rokli v Radobyčicích. Psali jsme ZDE. Naopak stopku budou mít cyklisté a pěší na lávce, která vede z plzeňského Hradiště do Radobyčic přes řeku Úhlavu. Lávka bude uzavřená. Detaily naleznete ZDE.

Zajímavý je také plán na gondolový most, který by měl v budoucnu vyrůst na nové cyklostezce z Malesic do Města Touškova. Článek k tomuto tématu naleznete ZDE.

Foto MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
ITEP Plzeňský kraj
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT