QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Budovu biskupství zakrylo lešení. Probíhá oprava uliční fasády

12.07.2024 14:46

Na začátku července byla zahájena oprava uliční fasády budovy Biskupství plzeňského na náměstí Republiky v Plzni. Rekonstrukce by měla skončit koncem září letošního roku.

Biskupství plzeňské_oprava lešení na náměstí

Po postavení lešení probíhá aktuálně čištění fasády a kamenických prvků tlakovou vodou.

Podstavce z umělého kamene nesoucí kříže ve štítu jsou v havarijním stavu a bude nutné je nahradit kopiemi. "Předmětem prací je kompletní restaurování všech kamenických prvků a štukové výzdoby. Nesoudržné vrstvy omítek budou odstraněny a chybějící plochy doplněny a sjednoceny. Po třiceti letech boudou osazena nová okna a repasovány dřevěné žaluzie ve štítech. Zda se změn dočká také barva fasády nelze v tuto chvíli předjímat. Vše bude určeno na základě výsledků průzkumů a konzultací s památkáři," uvedlo Biskupství plzeňské.

Smluvní náklady rekonstrukce jsou ve výši 3,19 milionu Kč vč. DPH. Projekt je spolufinancován pomocí individuální dotace z rozpočtu Plzeňského kraje ve výši 1 milion Kč, dále dotací z Města Plzně ve výši 300 tisíc Kč. Zbývající část pokryjí vlastní zdroje Biskupství plzeňského. Generálním dodavatelem stavby je firma SILBA Elstav s.r.o., restaurátorem kamene je Karel Granát a restaurátorem kovářských prvků je Václav Minařík.

Foto Biskupství plzeňské

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky