QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bilance tragických dopravních nehod na území Plzeňského kraje je velmi nepříznivá

05.08.2024 14:58

Bilance tragických dopravních nehod na území Plzeňského kraje za polovinu prázdnin je velmi nepříznivá, bohužel zemřelo již šest lidí.

nehoda Soběkury_0724_HZSPK

V uplynulých devíti dnech došlo na území našeho kraje k pěti smrtelným dopravním nehodám. Dodržujte pravidla, buďte opatrní a ohleduplní. Myslete na zdraví a životy své i ostatních, apeluje policie.

Je třeba mít na paměti, že porušení zákona v rovině přestupu, kdy řidič např. nerespektuje dopravní značení, rychlostní limity, nebo se zrovna plně nevěnuje řízení, zpravidla předchází dopravní nehodě, která v některých případech končí bohužel tragicky.  

"Za loňské letní prázdniny jsme měli 770 dopravních nehod, z toho bylo 7 nehod se smrtelnými následky. Téměř stejný počet dopravních nehod, kde vyhasl lidský život, máme v letošním roce bohužel již k 1. srpnu 2024. Během první poloviny prázdnin zemřelo na našich silnicích 6 osob," říká mluvčí policie Hana Kroftová.

Obzvláště nepříznivá je statistika za uplynulých několik dní, kdy došlo k pěti dopravním nehodám s těmi nejzávažnějšími ztrátami.

K první dopravní nehodě došlo ve středu 24. července na dálnici D5, kde se řidič neměl věnovat řízení a narazil do stojícího nákladního vozidla v koloně. Psali jsme ZDE. O několik dní později řidič osobního vozidla z dosud nezjištěných důvodů přejel do protisměru, kde následně vyjel mimo komunikaci a narazil do stromu.

Ve středu minulého týdne se staly hned dvě tragické dopravní nehody. V obci na Plzeňsku řidič osobního vozidla neměl dát přednost řidiči jedoucímu po hlavní komunikaci a došlo ke střetu vozidel (psali jsme ZDE) a na Klatovsku došlo ke smrtelnému zranění řidiče, jenž opravoval autobus, který se rozjel a srazil ho. Více informací naleznete ZDE.

Ve čtvrtek 1. srpna pak řidič na Tachovsku přejel do protisměru, kde se vozidlo střetlo s protijedoucím vozidlem. Psali jsme ZDE.

Stejně neuspokojivá je statistika smrtelných dopravních nehod za období od začátku roku, kdy policie eviduje celkem 26 dopravních nehod, které si vyžádaly ztráty největší – lidský život. 

"V loňském roce jsme evidovali celkem 4 610 dopravních nehod (což je nárůst o 720 dopravních nehod oproti roku 2022), k tomu dalších 4 391 dopravních nehod, které nepodléhají oznamovací povinnosti a jsou zpracovávány na záznam o dopravní nehodě (tzv. euroformulář). Z uvedených statistik máme celkem 1 388 dopravních nehod s následky na životě nebo na zdraví. Na silnicích našeho kraje v souvislosti s těmi nejtragičtějšími dopravními nehodami vyhaslo celkem 27 lidských životů, což je v porovnání s rokem předloňským o 4 osoby méně a jedná se o nejpříznivější výsledek posledních pěti let," uvádí dále mluvčí policie.

Hlavní příčiny dopravních nehod zůstávají dlouhodobě stejné. Nejčastější příčina spočívá v nesprávném způsobu jízdy, kam řadíme nevěnování se řízení, jako druhá nejčastější příčina následuje nepřiměřená rychlost, poté nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. V loňském roce u 319 dopravních nehod byl viník pod vlivem alkoholu nebo omamné nebo psychotropní látky (meziročně došlo k poklesu o 13 případů). 

"Smyslem dodržování pravidel není prioritně význam v tom, že za takové jednání můžeme v případě odhalení dostat pokutu. Myslete na to, že dodržování pravidel má jiný smysl, abyste sobě ani jiným nezpůsobili újmu na zdraví nebo dokonce na životě," apeluje Hana Kroftová a dodává hned několik cenných rad:

Myslete vždy na pravidla!

  • dodržujte rychlostní limity – přizpůsobte rychlost jízdy aktuálním podmínkám na silnici
  • buďte pozorní – věnujte plnou pozornost řízení a vyhněte se rozptylování, jako je používání mobilního telefonu
  • respektujte dopravní značení – dodržujte pravidla silničního provozu a respektujte dopravní značení
  • nepodceňujte únavu – pokud se cítíte unavení, zastavte a odpočiňte si
  • používejte bezpečnostní pásy – vždy používejte bezpečnostní pásy a zajistěte, aby je používali i všichni spolujezdci

Letní prázdniny jsou obdobím zvýšeného provozu na našich silnicích, kdy mnoho rodin vyráží na dovolenou.

  • plánujte své cesty – pokud je to možné, vyhněte se jízdě v nejvytíženějších časech a trasách
  • pravidelné přestávky – dělejte si přestávky na odpočinek, zejména při delších cestách
  • bezpečné přepravy dětí – ujistěte se, že děti jsou správně připoutány v autosedačkách odpovídajících jejich věku a váze
  • kontrola vozidla – před cestou zkontrolujte technický stav vozidla -  zejména pneumatiky, brzdy a osvětlení

Foto HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky