14.01.2025 13:41
14.01.2025 12:28
Policejní manévry v Plzni! Anonym nahlásil bombu na krajském soudu
14.01.2025 11:47
Policisté kontrolují chaty a zahrádky. Zima je obdobím zvýšeného rizika vloupání
Jak nejlépe začít chladný den? Přinášíme tipy na snídaně, které zahřejí
Když je venku chladno, tělo i duše potřebují teplý start do nového dne. Připravili jsme pro vás výběr snídaní, které vás zahřejí, dodají energii a přitom potěší chuťové buňky. Od hřejivých kaší až po vydatné slané pokrmy – inspirujte se!
Chladné zimní ráno si žádá snídani, která zahřeje nejen vaše tělo, ale i duši. Vyvážené teplé pokrmy nejen zrychlují metabolismus, ale pomáhají tělu zvládnout nižší teploty. Zde je pět tipů na snídaně, které stojí za vyzkoušení:
Klasická ovesná kaše s ovocem a ořechy
Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny a energie. Připravte si je na mléce nebo rostlinném nápoji a dochuťte sezónním ovocem, jako jsou jablka nebo hrušky, skořicí a hrstí ořechů. Ovesná kaše vás příjemně zasytí a zahřeje na celé dopoledne.
Míchaná vajíčka v tortile s avokádem
Vajíčka jsou rychlá a výživná varianta teplé snídaně. Tato kombinace vám dodá bílkoviny, zdravé tuky i energii.
Na přípravu budete potřebovat:
2 vejce (nebo podle toho, kolik si jich běžně připravujete)
kousek másla
sůl a drcené chilli
1 zralé avokádo
Postup přípravy receptu:
Umícháme si vajíčka, avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku, vydloubneme lžící a nakrájíme na měsíčky. Vajíčka podáváme na kukuřičné tortille obložené avokádem a posypané drceným chilli.
Foto a recept Andrea Motlíková. Více na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Rýžová kaše na sladko
Rýže jako základ snídaně je velmi oblíbená v mnoha zemích. Uvařte si ji na mléce, přidejte med, skořici a rozinky. Výborně chutná také s trochou kokosového mléka a opraženými mandlemi. Tato kaše vás zaručeně zahřeje.
Slané palačinky s horkým čajem
Připravte si slané palačinky z pohankové mouky. Naplňte je směsí špenátu, sýru nebo šunky, případně je podávejte s vajíčkem. Skvěle chutnají s hrnkem horkého zeleného nebo bylinkového čaje, který vás příjemně rozehřeje.
Polévku na snídani? Ano!
Polévka nemusí být jen na oběd. V Asii je běžné začínat den polévkou, která zahřeje a dodá tělu potřebné živiny. Připravte si lehký vývar se zeleninou, případně přidejte nudle nebo tofu pro vydatnější variantu. Zkusit také můžete ostrokyselou kuřecí polévku.
Na přípravu budete potřebovat:
1 kuřecí prso (nebo lze použít již předem pečené obrané maso z kuřete)
1 mrkev
cca 10 cm pórku nebo 4 jarní cibulky
hrst namočenách hub jidášovo ucho nebo shitake
2 vejce
2 litry kuřecího vývaru
1 PL chilli pasty nebo čerstvé chilli papričky dle chuti a pálivosti
1/2 PL rajčatového protlaku
2 PL rýžového octa
1 PL cukru
1 PL tmavé sójové omáčky
3 PL světlé sójové omáčky
3 PL škrobu
drcené nebo mleté chilli
olej
sůl
Foto a recept Andrea Motlíková. Více na blogu V kuchyni vždy otevřeno.
Postup přípravy receptu:
Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky nebo nudličky, mrkev s pórkem a houbami na tenké nudličky, dlouhé cca 2-3 cm. Pokud máte místo pórku jarní cibulky, zelené části nechte stranou, přidají se až nakonec. Vejce v misce důkladně rozmíchejte. Když máte vše při ruce, můžete začít s přípravou, je to celkem rychlé.
Ve woku rozpalte trochu oleje, ve kterém zprudka orestujte maso ze všech stran, poté jej vyndejte stranou. Pokud máte maso již předem pečené nebo vařené, začněte až následujícím krokem.
Dolijte případně trochu oleje, vhoďte zeleninu s houbami a cca minutu restujte. Přilijte ocet, vsypte cukr a vmíchejte protlak s chilli pastou. Pokud použijete čerstvé chilli papričky, restujte je rovnou současně se zeleninou.
Vlijte vývar, přidejte maso (už i to předem pečené), sójové omáčky a vařte cca 10 minut. Poté za stálého míchání vlijte vejce a rozmíchejte je v polévce. Můžete dle chuti ještě přidat drcené nebo mleté chilli.
A teď už jen zahustit a dochutit. Ve 100 ml vody rozmíchejte škrob, vlijte do polévky, rozmíchejte a vařte ještě pět minut. Přihoďte nakrájené zelené části cibulek, ochutnejte a případně dochuťte omáčkami, octem případně špetkou cukru. Polévka by měla být dost hustá, škrob můžete přidat podle vás.
Nezapomínejte na horké nápoje!
Čaj, káva nebo teplý džus se skořicí a hřebíčkem jsou ideálním doplňkem snídaně v chladných dnech. Používejte koření, která zahřejí. Jedná se například o zázvor, skořici, kardamom nebo chilli.
Snídaně, které zahřejí, jsou skvělým způsobem, jak si zpříjemnit chladné zimní dny a dodat tělu vše, co potřebuje pro energii a pohodu. Tak si ráno dopřejte čas na dobré jídlo.
Foto Pixabay, Andrea Motlíková