23.04.2025 21:00
Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:0
Cesta Viktorky v poháru MOL Cup končí před branami finále. Spartě zařídil postup vítězným gólem Jaroslav Zelený.
23.04.2025 21:00
Cesta Viktorky v poháru MOL Cup končí před branami finále. Spartě zařídil postup vítězným gólem Jaroslav Zelený.
23.04.2025 17:25
23.04.2025 11:37
Velikonoce jsou za námi, ale co s vykoledovanými vejci? Než je začnete rozdávat sousedům, zkuste z nich vykouzlit něco dobrého. Máme pro vás tři osvědčené recepty, které vám pomohou proměnit velikonoční nadílku ve skvělé jídlo. Recepty jsou od foodblogerky Andrey Motlíkové.
Vajíčka na tvrdo – symbol Velikonoc a tradiční výslužka, která v mnoha domácnostech zůstane ve větším množství i několik dní po svátcích. Pokud už nemáte chuť na klasická vejce s chlebem a solí, je čas popustit uzdu fantazii v kuchyni.
Vybrali jsme pro vás tři tipy, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Hodí se jak na oběd, tak jako originální pohoštění pro návštěvu. A navíc – žádné vejce nepřijde nazmar!
Na přípravu budete potřebovat:
1 kulatá cuketa
1 klobása ( možno mleté či uzené maso)
1 vejce natvrdo
1 menší syrové vejce
kousek tvrdého sýru
1 stroužek česneku
čerstvá bazalka
1PL strouhanky
sůl
Postup přípravy receptu:
Cuketě odřízneme vršek, vydlabeme dužinu a dáme ji na cca 5 minut povařit do osolené vody. Poté vyjmeme a necháme oschnout. Vnitřek vytřeme utřeným česnekem.
Klobásu oloupeme a spolu se sýrem a dužinou z cukety nahrubo nastrouháme. Přidáme syrové vejce, posekanou bazalku, osolíme a zahustíme strouhankou.
Na dno a stěny cukety naneseme směs, poté vložíme celé vejce natvrdo a mezery ještě vyplníme směsí. Zbytek navršíme na vejce a přimáčkneme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200C a zapečeme.
Na přípravu budete potřebovat:
3 větší brambory
1 mrkev
1 menší cibule nebo kus pórku
1/2 kedlubnu
3 nebo 4 vejce natvrdo
kousek másla
špetka drceného kmínu
1l vývaru
petrželka, pažitka, libeček
sůl
Postup přípravy receptu:
Brambory a kedluben nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a mrkev nahrubo nastrouháme. Na másle zesklovatíme cibuli, přidáme mrkev a chvilku na mírném plameni restujeme, mrkev pustí krásně barvu. Pak přidáme brambory s kedlubnem, zalijeme vývarem, osolíme a okořeníme kmínem. Vaříme do změknutí. Nakonec vmícháme najemno posekaná vejce a prohřejeme.
Na přípravu budete potřebovat:
8-10 vajec natvrdo
chilli papričky podle chuti
cibule
Nálev:
1 l vody
300 ml octa (jablečný, vinný, kvasný)
87,5 g cukru
37,5 g soli
6 sacharinů
1 PL hořčičných semínek
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
Na nálev můžete použít také Deko.
Postup přípravy receptu:
Nejprve svařte z uvedených ingrediencí lák. Vejce oloupejte a propíchejte na několika místech vidličkou. Cibuli nakrájejte na měsíčky, chilli papričku můžete nakrájet na proužky nebo nechat vcelku. Vejce naskládejte do vhodné uzavíratelné sklenice a proložte cibulí, papričkou a bobkovým listem z nálevu. Celé zalijte ještě horkým nálevem včetně koření. Nechte vychladnout, pak uzavřete a vložte do lednice. Nechte alespoň 5 dní uležet.
foto a recepty: Andrea Motlíková, V kuchyni vždy otevřeno