27.04.2025 20:36
Fotbal: Plzeň porazila doma Spartu
FC Viktoria Plzeň - AC Sparta Praha 2:0 (1:0)
27.04.2025 20:36
FC Viktoria Plzeň - AC Sparta Praha 2:0 (1:0)
27.04.2025 17:41
26.04.2025 9:24
Sezóna zabijaček je v plném proudu. Jak připravíte domácí pravou zabijačkovou polévku tzv. prdelačku? Poradí vám foodblogerka Andrea Motlíková v naší rubrice S Andreou v kuchyni.
Na přípravu budete potřebovat (upraveno pro domácí vaření):
1,5 - 2 l ovarového vývaru
200 ml vepřové krve (lze objednat u řezníka)
vařené kroupy, cca 250 g nebo podle potřeby
3- 4 stroužky česneku
hrst sušené majoránky
pepře (co kdo snese)
sůl
Postup přípravy:
Pokud máme vývar zchladlý, sebereme z povrchu tuk. Přecedíme, uvedeme k varu a stáhneme plamen, aby se již nevařil a byl stále pod bodem varu. Vmícháme přecezenou krev, nesmí dojít k varu, jinak se srazí.
Stále mícháme, alespoň 20 minut. Ke konci přidáme kroupy a prohřejeme spolu s rozmačkaným česnekem a rozemnutou majoránkou. Poté stáhneme z ohně, opepříme a osolíme až na talíři. Pokud nebudeme jíst všechnu polévku tentýž den, je nutné ji za občasného míchání zcela vychladit a uložit do lednice. Solit by se měla opravdu až při konzumaci.
Můžeme ještě na sádle osmažit cibulku a polévku s ní dochutit a dozdobit.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno