V Plzni se poprvé uskuteční Grand Restaurant Festival

10.01.2011 19:00

Do Plzně míří Grand Restaurant Festival. Svátek jídla tu potrvá od 15. ledna do 15. února a díky němu se "Vznesete do gastronomického nebe". Za festivalové ceny totiž můžete ochutnat lahůdky v těch dražších restauracích, jako jsou Golden Fish, Budino, Aberdeen Angus Steak House, El Cid či El Cid Corso!

a1
aa1bb1b2

Všichni gurmáni jásejte, do Plzně zavítá poprvé Grand Restaurant Festival, tedy skutečný svátek jídla, který pořádá Pavel Maurer, autor a vydavatel slavného průvodce restauracemi Maurerův výběr Grand Restaurant! Od soboty 15. ledna do úterý 15. února 2011 Vás čeká gastronomické nebe!

Jistě jste již slyšeli o Prague Food Festivalu - akci, která před čtyřmi lety začala na pražské Kampě jako první česká odboba ve světě oblíbených food festivalů. Hned tento první ročník navštívilo 8 tisíc lidí z ČR i zahraničí a ochutnávalo lahůdky z  30 vybraných luxusních pražských restaurací. V dalším roce už se musel festival díky velkému zájmu veřejnosti konat na celém Střeleckém ostrově a v paláci Žofín! V roce 2010 hostily Prague Food Festival Jižní zahrady Pražského hradu a třídenní svátek jídla navštívilo 18 tisíc hostů, kteří při ochutnávání lákavých specialit zkonzumovali jen v sushi 600 kg ryb a 55 kbelíků rýže, vypili přes tisíc lahví vína, 376 lahví pravého šampaňského a celkem 12 748 sklenic piv.

Úspěch letního Prague Food Festivalu přivedl organizátory na myšlenku dopřát lidem gurmánské zážitky i v zimě, a tak se v Praze v lednu 2010 zpustil první ročník Grand Restaurant Festivalu. Tento svátek jídla má trošku jiný formát a umožňuje komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, navštívit nejlepší a leckdy dražší podniky za festivalové ceny. A ty jsou skutečně velmi příznivé! Pražský první ročník navštívilo více než 7 tisíc lidí a to Pavla Maurera a jeho tým přesvědčilo o tom, že by se druhý ročník mohl rozšířit i mimo Prahu. Jedním z dalších šesti vyvolených měst se stala Plzeň a tak mají Plzeňané po celý měsíc, od 15. ledna do 15. února možnost "Vznést se do gastronomického nebe", což je ostatně i motto GRF!

"Mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky a regionální nebo národní specialita. Tak znělo zadání pro zúčastněné restaurace," řekl Pavel Maurer, který se svým týmem přijel do Plzně před začátkem festivalu a v restauraci Golden Fish, která se ke GRF připojila, ochutnal specialitu šéfkuchaře Jiřího Dvořáka. "Jsou to pečená křepelčí prsíčka marinovaná v medovo-tymiánové várce a jako příloha bramborový závin," prozradil šéfkuchař a dodal, že další jídla, která pro GRF připravil jsou kančí kýta pečená v sádle s kaštanovou nádivkou, omáčkou z brdských lesů a hrnečkovým knedlíkem a zelenohorské odpalované buchty v perníkovém kabátku.

Tři menu nabídne také každá z dalších restaurací, a jsou to Aberdeen Angus Steak House v Plzni i v Nepomuku, Budino v Plzni, El Cid a El Cid Corso v Plzni.

A teď to důležité! Co udělat, abyste se mohli Grand Restaurant Festivalu zúčastnit? Jediným omezením pro návštěvníky je to, že si musí předem přes internet zakoupit ´festivalovou ochutnávku´, která platí na konkrétní den a čas do konkrétní restaurace.

Dál už je to jednoduché, stačí navštívit stránky www.grandrestaurantfestival.cz a na přes odkaz Jak objednat se dostanete přesně tam, kam potřebujete. Najdete zde také odkaz Obsazenost restaurací, kde snadno zjistíte, kde je volno.

Každého určitě zajímají slibované festivalové ceny, takže Základní ochutnávka, která zahrnuje jedno jídlo podle výběru a k tomu 0,25 l minerálky stojí 200 korun, pokud si k tomu budete chtít dopřát ještě sklenku vína nebo piva, objednáte si Extra ochutnávku za 250 korun. Dvouchodová degustace (2 jídla podle výběru, minerálka a víno nebo pivo) stojí 450 korun a Tříchodová degustace (3 festivalová jídla, dvakrát sklenka vína, dvakrát sklenka piva a minerálka) přijde na 600 korun.

Jelikož jsou ale objednávky vázány na čas, máte na celou degustaci v restauraci hodinu a půl.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus 15 let