První náměstek primátora Plzně Roman Zarzycký se vyjádřil k výzvě k rezignaci

21.02.2022 12:44

Bude mít převrat na kraji dopad na fungování koalice v zastupitelstvu města Plzně? Náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký byl vyzván dopisem k rezignaci. V pondělí se vyjádřil na jednání městského zastupitelstva.

CG0A0606

Zástupci ODS, TOP 09 a ČSSD vyzvali dopisem náměstka primátora Romana Zarzyckého (ANO) k rezignaci. Důvodem je, že i díky jeho hlasování došlo k odvolání krajské rady, ve které byli zastoupeni zástupci ODS a TOP 09.

Roman Zarzycký se k výzvě vyjádřil na jednání Zastupitelstva města Plzně v pondělí 21. února.V pátek jsem byl vyzván zástupci koalice, abych rezignoval na svou práci po občany města Plzně na zdejší radnici, a to dopisem, který poslali rovnou novinářům. Ne za špatnou práci, ne za žádné pochybení či kauzu. A co jsem tedy udělal? Hájil jsem jako krajský předseda zájmy hnutí ANO občanů Plzeňského kraje, kteří nám přidělili minulý rok nejsilnější mandát v krajských volbách,“ říká Roman Zarzycký a pokračuje: „V rámci všech jednání jsme odmítli řešit jakékoliv funkce, nikomu jsme nic neslibovali, dokonce ani Pirátům či STAN."

Podle Romana Zarzyckého došlo k dohodě nové koalice až v pondělí 14. února ráno. „Měli jsme ale dvě zásadní podmínky – Roman Jurečko nebude dosazen do žádné organizace patřící Plzeňskému kraji a TOP 09 nebude součástí koalice hnutí ANO. To však byla podle ministra Martina Baxy nepřekonatelná mantra, 16 členů ANO a Nezávislých plus 9 členů ODS. Tak proč se teď divíte a píšete mi dopisy. My jsme se rozhodli pro jiné partnerství, jako svéprávné hnutí, jako svobodná strana.“

„Přestaňte sem jednou pro vždy tahat ty ‚blbosti‘ z parlamentu. Tady jsme pro lidi a děláme tady politiku pro Plzeňáky a pro Plzeňský kraj,“ řekl Roman Zarzycký s tím, že odstoupit nehodlá.

K situaci se vyjádřil také Pavel Bosák z Pirátské strany. „Podle mě je tohle jedinečná příležitost pro ODS a s ní spřízněné strany, aby se jednou provždycky zbavili téhle skvrny. Toto je zvláštní přežitek devadesátých let, že nám tady ‚pobíhají‘ lidé jako pan Jurečko. Myslím, že chceme, aby Česká republika byla jako moderní západní demokracie, a tyhle mafiánské praktiky do našeho města nepatří. Takže bych vás chtěl poprosit, abyste se zamysleli sami nad sebou a jednou provždycky očistili vaše strany tak, abyste byli solidním koaličním partnerem a nemuseli jsme vás neustále hlídat a obávat se, co se zase objeví v některých materiálech.“

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Garhammer
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky