Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči v Plzeňském kraji mají plné ruce práce s likvidací obtížného hmyzu

24.06.2024 12:07

Hasiči mají za necelý měsíc na kontě téměř 160 výjezdů kvůli likvidaci obtížného hmyzu. Ne vždy je ale zásah nutný.

likvidace hnízda sršně asijská_1023_HZSPK (2)

„Od začátku června jsme vyjížděli k téměř 160 likvidacím obtížného hmyzu,“ uvedl mluvčí hasičů Plzeňského kraje. „Než budete volat hasiče, ujistěte se, že vás, nebo vaše blízké hmyz opravdu ohrožuje,“ apeluje.

Roj včel obvykle místo opustí do několika hodin. „V drtivé většině případů nemají hasiči kapacity na odebrání roje a předání včelařům. Takový "bezprizorní" roj musíme zlikvidovat a to je škoda. Roj neznámého původu, je třeba zlikvidovat a to na základě Veterinárního zákona č. 166/1999 Sb., podle kterého je třeba roje neznámého původu likvidovat z důvodu zabránění šíření nákaz,“ uvádí mluvčí hasičů.

Pokud vás hmyz přímo neohrožuje, zkuste nejprve kontaktovat místní organizaci Českého svazu včelařů, zda nejde o roj někoho z jejich členů, který má svoje včelstva ve vašem okolí. „Nebo pokud znáte nejbližšího včelaře, můžete jej kontaktovat,“ radí mluvčí hasičů.

„I v případě příjezdu hasičů může velitel na místě po posouzení situace rozhodnout o tom, že se zasahovat nebude a nastaví opatření k eliminaci rizik bodnutí žihadlem. To platí i pro zásahy na vosy a sršně," dodal mluvčí.

Jak ošetřit bodnutí včely?

„Jako první pomoc nejprve rychle odstraníme žihadlo z rány vyškrábnutím pomocí nehtu, tak aby nedošlo ke zmáčknutí jedového váčku (došlo by k vymáčknutí celého jeho obsahu do rány). Je třeba se dostat co nejdále z dosahu včel a vyvarovat se prudkých pohybů. Pokud je to možné, přiložíme na místo bodnutí studený obklad. Osvědčenými prostředky jsou ocet, cibule nebo například Fenistil gel. Ke zmírnění reakce je možné použít také med. Pobodaného sledujeme po dobu 10 minut, zdali se nedostaví alergické reakce," uvádí portál vcelstva.czu.cz.

Foto ilustrační HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Techmania Lunární léto
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT