QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Spoříte si na důchod? Pak se připravte na změny v poskytování státního příspěvku

27.06.2024 12:01

Pokud patříte mezi ty, kteří myslí na zadní kolečka a ve stáří nechtějí spoléhat jen na podporu státu, jsou následující řádky určeny právě pro vás.

finance_peníze_ilustrační_24_QAP
finance_peníze_ilustrační_24_QAPpenzijko změna_24_QAP

S příchodem letních prázdnin totiž dochází k zásadní změně týkající se poskytování státního příspěvku v rámci (nejen) penzijního připojištění. Cílem této změny je motivovat občany k ukládání vyšších měsíčních příspěvků, které jim pak společně s příspěvkem od státu pomohou zajistit si dostatečnou finanční rezervu na stáří.

Počínaje dnem 1. července 2024 bude třeba zvýšit minimální příspěvek účastníka, od kterého se odvíjí výše státního příspěvku, stejně jako maximální úložku účastníka, za niž je poskytována maximální výše státního příspěvku. V rozmezí 500 až 1700 Kč bude nově státní příspěvek vždy činit 20 % vkladu účastníka.

Jinými slovy, pokud jste si dosud měsíčně ukládali méně než 500 Kč, na státní příspěvek můžete od začátku letních prázdnin zapomenout.

Rovněž pro získání maximální výše státního příspěvku (tzn. 340 Kč) bude nutné, abyste si ze současné tisícovky navýšili měsíční úložku o sedm stovek, tedy na 1 700 Kč měsíčně.

Pokud toužíte získat maximální státní příspěvek a k tomu si udržet daňový odpočet ve výši 12 000 Kč ročně, bude třeba si měsíčně ukládat částku ve výši 2 700 Kč.

Pokud se však v rámci „penzijka“, ať už penzijního připojištění či doplňkového penzijního spoření, rozhodnete pro navýšení svého měsíčního příspěvku, měli byste vaše plány nejprve zkonzultovat s vaší penzijní společností a teprve potom přistoupit ke změně trvalého příkazu.

Za úvahu jistě stojí i sjednání alternativy či doplňku ke stávajícímu produktu v podobě tzv. DIPu, tj. dlouhodobého investičního produktu, který představuje moderní způsob investování a vytváření si finanční rezervy na stáří i s daňovým zvýhodněním.

Do podrobných detailů vás jistě zasvětí váš osobní finanční poradce či investiční makléř.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
ITEP Plzeňský kraj
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT