Objevujte zemský okres Cham

14.10.2024 10:12

Srdcem tohoto malebného bavorského regionu je město Cham, nachází se pouhých 20 km od české hranice a může tak být skvělým cílem jednodenního výletu.

Cham_Biertor - Elias Kostner
Cham_Luftbild_4cCham_Marktplatzbrunnen - Daniela HüblerCham_Biertor - Elias Kostner

Centrem starého obchodního města je historické náměstí s pozdně gotickou radnicí, farním kostelem svatého Jakuba ze 14. století a zdobenou kašnou s uměleckými figurami. Každý den ve 12:05 hodin se chamské historické náměstí může pochlubit velmi zvláštní podívanou. Tehdy se rozezní radniční zvonkohra v podobě francouzské hymny „Marseillaisa“. K posezení pak ve městě zve celá řada restuarací a jsou zde i vynikajicí možnosti pro nákupy.

Přímo v Chamu, v budově bývalého chudobince se nachází ‚Muzeum SPUR‘, kde aktuálně probíhá výstava obrazů malíře Heimrada Prema, jednoho ze zakládajících členů muzea. Velmi lákavá je i druhá výstava o počátcích industrializace města Cham a o místních stavbách od architekta Josefa Kocha.

Dlouhou tradici 40 let fungování má také městská galerie ‚Cordonhaus Cham‘. Patří mezi nejvýznamnější kulturní centra ve Východním Bavorsku. Představuje současné umění významných regionálních umělců i renomovaných umělců z celého Německa. Současnou prostorovou instalaci o snovém létání ‚Worsk-Träume fliegen‘ umělkyně Stephanie Unruh vystřídá se začátkem listopadu výstava oblečená do modernistického hávu a plná barev ‚Künstlich echt Künstlich‘ od devíti německých autorů. V Chamu pravidelně vystupují i hudebníci.

Okres Cham nabízí širokou škálu památek a kulturních zařízení, ležících v krásných scenériích Přírodního parku Bavorský les. Nedotčená krajina s malebnými údolími, hlubokými lesy, zurčícími potoky, bizarními skalními útvary, průzračnými jezery, romantickými vesnicemi a městy je skutečným zážitkem. Inspiraci kam zajít v okrese Cham za kulturou najdete zde.

foto: Infocentrum Bavorsko- Čechy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus tři servisní prohlídky