QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mrtvá Americká! Probudí se vůbec někdy k životu? FOTKY

30.01.2018 9:57

Blýská se novým územním plánem Americká – Sirková na lepší časy. Promění se oblast kolem dolní části Americké vůbec někdy? A kdy zmizí díra po kulturáku?

Americká třída v Plzni_leden 2018 (2) Americká třída v Plzni_leden 2018 (2)
Americká třída v Plzni_leden 2018 (3)Americká třída v Plzni_leden 2018 (4)Americká třída v Plzni_leden 2018 (5)Americká třída v Plzni_leden 2018 (6)Americká třída v Plzni_leden 2018 (2)Americká třída v Plzni_leden 2018 (9)Americká třída v Plzni_leden 2018 (7)Americká třída v Plzni_leden 2018 (12)Americká třída v Plzni_leden 2018 (13)Americká třída v Plzni_leden 2018 (15)Americká třída v Plzni_leden 2018 (14)Americká třída v Plzni_leden 2018 (16)Americká třída v Plzni_leden 2018 (17)Americká třída v Plzni_leden 2018 (19)Americká třída v Plzni_leden 2018 (18)Americká třída v Plzni_leden 2018 (20)Americká třída v Plzni_leden 2018 (22)Americká třída v Plzni_leden 2018 (23)Americká třída v Plzni_leden 2018 (21)Americká třída v Plzni_leden 2018 (24)Americká třída v Plzni_leden 2018 (25)Americká třída v Plzni_leden 2018 (27)Americká třída v Plzni_leden 2018 (26)Americká třída v Plzni_leden 2018 _uzavřený ODAmerická třída v Plzni_leden 2018 _uzavřený podchodAmerická třída v Plzni_leden 2018_uzavřený podchodÚzemní studieVeřejná debata v bývalé OD TescoVeřejná debata v bývalém OD TescoVeřejná debata v bývalém OD Tescodk Inwest _demolice Divadla Miroslava HorníčkaDK Inwest demoliceDK Inwest demoliceDK Inwest těsně pred demolicí

Zatímco horní část Americké je zaplněná lidmi a v okolních ulicích není, kde zaparkovat, dolní část ulice od Wilsonova mostu až k nádraží tak trochu zeje prázdnotou. S parkováním na kdysi velmi rušné ulici dnes není problém, procházející lidi potkáte sem tam. Obchody jsou tu stále, ale některé společnosti už podnikání vzdaly a výlohy zejí prázdnotou. Kdo by si před léty pomyslel, že se tato oblast takto vylidní?

K úplnému umrtvení dolní části Americké nepřispěla jen díra po kdysi slavném domu kultury, ale i další věci. Před časem se zavřel i nejstarší plzeňský obchodní dům, postavený v roce 1968 pod značkou Prior. Zcela mimo provoz je kdysi hodně frekventovaný podchod, dlouho byl uzavřený Wilsonův most, u nádraží probíhá velká rekonstrukce…

Americká třída v Plzni_leden 2018 (15)

Teď existuje pro oblast nová územní studie města Plzně. Na papíře vypadá určitě lákavě, dočkají se ale lidé vůbec proměny a znovuprobuzení lokality? V hodně blízké budoucnosti to určitě nebude.

Většina pozemků zde není v majetku města. Největší část vlastní společnost Ameside (Americká–Sirkova–Denisovo), patřící pod Amadeus Real, která je s městem stále v soudním sporu kvůli neuskutečněnému projektu Corso. Soudní spory se vlečou, dospěly až k Nejvyššímu spudu. „Protistrana podala vyjádření k našemu dovolání,“ upřesnil technický náměstek Pavel Šindelář.

Developerovi Ameside patří pozemky nejen po bývalém domu kultury, ale od loňského roku i budova obchodního domu (bývalé Tesco). Ten je nyní zavřený, od dubna zde má obchod otevřít Lidl (psali jsme zde). V budoucnu ale s největší pravděpodobností i tento objekt čeká demolice, stejně jako v roce 2012 Dům kultury Inwest (průběh bourání zde).

Americká třída v Plzni_leden 2018 (23)

Město i společnost Ameside se shodují, že chtějí, aby se začalo, co nejdříve stavět. Jak ale developer uvádí, zatím je na začátku. „Nejpodstatnější bude průběh územních řízení a stavebních řízení, to nejzásadnějším způsobem ovlivní ten postup.  My teď pracujeme na přípravě projektu a předpokládáme, že v průběhu tohoto roku, budeme mít projekty připravené, abychom mohli žádat o povolení,“ řekl Tomáš Jícha, manažer přípravy projektu řešení území Americká – Sirková – Denisovo najatý společností Ameside. S přípravou projektu je developer teprve na počátku, v projektu se má držet regulací stanovených v nové územní studii.

Studie na pozemcích Ameside určuje mimo jiné vystavět 4 polyfunkční bloky s min. polovinou střech koncipovaných jako zelených. Mezi bloky má vzniknout jedna min. 12 m široká nová ulice (viz obrázek ze studie ve fotogalerii nebo studie). Dále navrhuje parkování pod povrchem, uvádí, jak přesně velké mají být podíly zón pro obchod, služby, bydlení apod. To vše by teď měl developer zakomponovat do projektu, který připravuje.  

vizualizace Americká - Sirkova

Územní studii město představilo na veřejné debatě 10. ledna 2018. Zájem o debatu byl obrovský, do suterénu zavřeného „Prioru“ na ní přišly přes tři stovky lidí. "Proč je ale debata až teď, když už je studie schválená zastupiteli"? ptali se přítomní.

„Na začátku jsme museli dát nějaké mantinely, nějakou regulaci tohoto území, na základě toho studii představit a teď budou následovat kroky ze strany investora, on předloží dokumentaci, my ji budeme posuzovat. Mohlo by se zdát, že je lepší od začátku konzultovat už samotnou studii, ale vzhledem k tomu, jak je to odborně náročné, tak jsme zvolili tuto cestu. Pro výsledek je to lepší,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Jak a kdy se lokalita promění, záleží teď tedy nejvíce jen soukromých vlastnících. Město v prostoru nemá téměř žádné pozemky ve vlastnictví. V budoucnu bude muset ale určitě řešit nevyužívaný podchod, kdysi hodně frekventovaný.

„Podchod je v současnosti pronajatý jako zařízení staveniště pro stavbu mostů. Takže až se dokončí podjezdy, tak je možné o jeho další náplni uvažovat,“ uvedl Pavel Šindelář. Co bude s podchodem? Zatím město neví. „Je to velmi komplikované, lidé ani obchodníci podchod nevyužívají. Budeme muset hledat nějakou jinou funkci,“ říká Šindelář a dodává: „Zaznělo to i na diskusi, může tam být například klub, pokud by splnil hygienické podmínky a někdo si ho pronajal.“

Veřejná debata v bývalém OD Tesco

Veřejná diskuse k územnímu plánu proběhla v suterénu zavřeného OD (bývalé Tesco), přišly přes tři stovky lidí.

 

Podrobnosti k územní studii:

Územní studie Americká – Sirková – (ke stažení na stránkách Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně zde) byla odsouhlasena usnesením ZMP č. 465 dne 26. října 2017. Studie stanovuje základní podmínky pro budoucí podobu významného území v centru města Plzně mezi Americkou ulicí, Denisovo nábřežím a Nádražní ulicí.

Ve studii jsou popsány dvě etapy. Jak ale sám náměstek primátora Šindelář při veřejné debatě přiznal, druhá etapa je záležitostí daleké budoucnosti.

První etapa umožňuje zahájit přípravu a projednávání konkrétních záměrů ihned a za tímto účelem navrhuje prostorovou a funkční regulaci zástavby a veřejných prostranství pro celek „superbloku“ Americká – Sirková – Denisovo nábřeží a vymezuje základní řešení prostranství v křížení Americká – Sirková – Šumavská – Mikulášská, včetně stanovení charakteru dopravního řešení a úlohy podchodu v území. Sirková ulice je v této etapě ponechána ve svojí dnešní poloze. Řešení křižovatky U Jána je plně přejato dle zpracované dokumentace pro územní rozhodnutí.

V druhé etapě studie řeší doplnění zástavby mezi Sirkovou a Nádražní ulicí a zároveň upravuje uliční profil Sirkové tak, aby mohl plnit funkci městské třídy. Proto je Sirková ulice přeložena do nové polohy. Je navrženo okružní „Americké náměstí“ s nově umístěnými zastávkami MHD v prostoru dnešního křížení Americká – Sirková – Šumavská – Mikulášská, jako urbanisticky nejvhodnější cílová podoba tohoto prostranství, tedy náměstí, nikoli křižovatka. Doplněna je rovněž zástavba mezi rameny Šumavské a Mikulášské ulice.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
ITEP Plzeňský kraj
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT