Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

09.06.2024 21:58

Nehoda na silnici ve Spáleném Poříčí

POZOR! Neprůjezdná komunikace
Kvůli havárii auta do sloupu jsou dráty vysokého napětí na zemi. Neprůjezdná komunikace na obec Hvížďalka, hlavní komunikace ze Spáleného Poříčí na Těnovice je průjezdná.

Potravinářská inspekce kontrolovala potraviny oceněné značkou KLASA. O značku přišly ovocné šťávy

18.01.2023 8:21

Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala stovky výrobků, které nesou jednu ze značek, které deklarují kvalitu potravin. Jednalo se o kontrolu označení KLASA, ale například i Regionální potravina.

szpi

„Potravinářská inspekce pravidelně uskutečňuje kontrolní akce se zaměřením na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina a nově také na potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“. Výsledky za rok 2022 potvrdily, obdobně jako v minulých letech, jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost,“ uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 177 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA, z čehož pouze 4 z hodnocených šarží nevyhověly požadavkům právních předpisů porušením jakostních požadavků. Dvěma z nich Ministerstvo zemědělství odebralo značku KLASA: „BUBLÍTO Jablečná šťáva“ a „BUBLÍTO Černorybízová šťáva“ výrobce VÍNO ZLOMEK & VÁVRA s.r.o., č. p. 400, 687 63 Boršice u Blatnice.

Dále inspektoři v uplynulém roce hodnotili 96 šarží oceněných značkou Regionální potravina, přičemž pouze 3 šarže nevyhověly požadavkům právních předpisů porušením jakostních požadavků. Ministerstvo zemědělství odebralo ocenění značkou Regionální potravina pouze jednomu výrobku: Mrkvový dort, výrobce: Jaroslava Janská, Zahradní 14, Sedlčany 264 01.

„Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny,“ vysvětluje mluvčí SZPI.

„Inspektoři SZPI pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 20 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených tuzemských potravin,“ uzavírá Pavel Kopřiva.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Zvednu vam to
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT