Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

FN Plzeň má za sebou rekonstrukce za desítky milionů - FOTKY

21.09.2015 14:41

FN Plzeň rozjela velké stavební akce. Na Lochotíně mimo jiné končí rekonstrukce Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny. Přinášíme fotky z nových prostor!

FOTO_QAP (3)
FOTO_QAP (1)FOTO_QAP (2)FOTO_QAP (3)FOTO_QAP (4)FOTO_QAP (5)FOTO_QAP (6)FOTO_QAP (7)FOTO_QAP (8)FOTO_QAP (10)FOTO_QAP (11)FOTO_QAP (12)FOTO_QAP (13)FOTO_QAP (14)FOTO_QAP (15)FOTO_QAP (16)FOTO_QAP (17)FOTO_QAP (19)

Fakultní nemocnice v Plzni ročně přijme stovky vážně zraněných lidí po nejrůznějších nehodách, pacienty s vážnými zdravotními problémy, kteří potřebují důkladnou péči. Ti všichni se mohou stát takzvanými klienty Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) v areálu na Lochotíně. Klinika je díky rekonstrukci za skoro 45 milioůn naprosto v novém a důstojném prostředí. 

Rekonstrukce kliniky odstartovala v prosinci loňského roku. Po devíti měsících jsou obří opravy u konce a v nejbližší době tak začne klinika sloužit plně pacientům. Důvod pro rozsáhlé stavební práce byly jasné. "Zásadním ndeoststakem naší kliniky byl nedostatek místa. Nemocní byli ošetřováni v malém stísněném prostoru, bylo málo místa pro práci kolem lůžka nemocného i pro umístění některých dalších přístrojů. KARIM poskytuje komplexní intenzivní péči o nemocné s polytraumatem již od přijetí do nemocnice na Emergency a prostorové členění naší kliniky bylo naprosto nevyhovující," říká přednostka kliniky Richard Pradl.

KARIM je s padesátkou lékařů a zhruba devadesáti sestrami největší klinikou nemocnice a jedním z největším pracovišť v rámci republiky.

"Kapacita po rekonstrukci je jedenáct nemocných. Bude to oddělení s veškerým zázemím. Kapacita se tak zvyšuje, byli jsme schopni provozovat zhruba devět lůžek. Po technické stránce bude oddělení splňovat lepší parametry bezpečnosti. Bude komfotnější i způsob ošetřování," dodává Richard Pradl.

Rekonstrukce vyšla na bezmála 45 milionů, necelou polovinu z nákladů platila nemocnice z vlastních zdrojů, 25 milionů pak pokryly dotace. Že se jedná o dobře vynaložené peníze, potvrzují i oficiální čísla ze statistik.

V KARIM řeší i ty nejvážnější stavy, kdy jsou pacienti skutečně odkázání už jen na pomoc lékařů a lékařské technologie.

"Přibližně čtvrtinu nemocných tvoří lidé s mnohačetnými poraněními z dopravy, pak jsou to nemocní, kteří mají buď závažnou infekci, nebo komplikace po operačních výkonech. Je tam nemalá skupina nemocných po neodkladné resuscitaci. Pravidelně také ošetřujeme určitý počet nemocných s různými intoxikacemi buď v důsledku alkoholu nebo drog a podobně," uzavírá přednosta kliniky.

Fakultní nemocnice nicméně v posledních měsících provedla také stavební úpravy v borské části nemocnice. V průběhu osmi týdnů byla na Interním oddělení zrekonstruovaná stanice A za skoro 3 a půl milionu. Také tam tak mají aktuálně pacienti větší komfort. Obdobná rekonstrukce se plánuje na Borech takié pro stanici B. Zároveň je v plném proudu stavba heliportu, která by měla finišovat už v řádu zhruba dvou měsíců.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství