Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

Plzeňská zoo má dvě mláďata vzácných lemurů - FOTKY

10.06.2020 11:32

Plzeňská zoologická zahrada se může pochlubit dalšími přírůstky, jsou to mláďata vzácných druhů lemurů. Jde o lemura hnědého a lemura rákosového. Přinášíme fotky a informace.

lemu rakosovy

"S radostí informujeme o mláďatech vzácných druhů lemurů z dubna a května. Plzeňská kolekce ukazuje širokou barevnou škálu, nejen nejznámějšího a nejzobrazovanějšího lemura kata," říká Martin Vobruba z plzeňské zoologické zahrady.

Zoo má dvě nová zajímavá mláďata lemurů. "Zdejší kolekce čítá 11 druhů lemurů a je doplněná i o menší maki. Lemur hnědý přišel na svět 12. května a lemur rákosový již 10. dubna,  pravděpodobně jde o samce. U obou druhů je chován rodičovský pár, se kterým žije loňské respektive předloňské mládě," upřesnil Martin Vobruba.

V případě lemura hnědého jde o druhé mládě v historii plzeňské zoo. Mládě se narodilo po roce, pohlaví zatím není známo. "Byl to první druh lemura historicky chovaný v zoo v Plzni v polovině osmdesátých let. V zoo není častý," říká Martin Vobruba.

Také lemur rákosový je ojediněle chovaný druh, který patří do skupin tzv. bambusových lemurů. V plzeňské zoo se narodilo už čtvrté mládě. Tito lemuři žijí v okolí jezera Alaotra na Madagaskaru, jsou velcí jako kočka a váží kolem 1 kilogramu. V Plzni je chovali jako první v Česku. "V roce 2008 dorazil první pár. Dne 8.12. 2016 se v plzeňské zoo narodilo první tuzemské mládě tohoto druhu," dodal Martin Vobruba.

Lemuři jsou chováni v pavilonu Madagaskar, který byl první svého druhu v České republice. Zoo ho otevřela na podzim v roce 2007 v podkroví původní stodoly ze čtyřicátých let.

foto: Zoo Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství