Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

01.06.2024 18:21

Plzeňská muzejní noc nalákala davy lidí - FOTKY

Již 20. ročník Plzeňské muzejní noci nabídl v pátek 31. května veřejnosti nahlédnout nejen do muzeí netradičním způsobem. Připraven byl bohatý program. Podívejte se na FOTKY.

2.základní škola ve Schwarzově ulici v Plzni má díky EU moderní půdní vestavbu

12.10.2010 17:20

2. základní škole ve Schwarzově ulici v Plzni na Borech přibyla za jeden jediný rok nová půdní vestavba. Škola se tak rožšířila, uspokojila v září všechny prvňáčky a děti teď mohou využívat nové moderní učebny. Přinášíme reportáž. 

2. ZŠ Schwarzova ulice (24)

2. základní školu v Plzni na Borech ve Schwarzově ulici navštěvuje přes 500 dětí. Jen v letošním roce v září škola přijala další 3 třídy prvňáčků, to je přes 80 dětí. I k tomu napomohla modernizace a výstavba, kterou škola za poslední rok prošla.

"Společně s fondy EU nám pomohl školu opravit zřizovatel, magistrát Města Plzeň," vysvětluje ředitelka Jaroslava Kuklová a prozrazuje částku rekonstrukce. "Realizace projektu s názvem Rozšíření a modernizace 2. ZŠ v Plzni - půdní vestavba přišla na 38 milionů korun, většina prostředků byla uhrazena z operačního programu EU ROP NUTS II Jihozápad."

"Začali jsme o prázdninách roku 2009, rozšířili jsme školu o půdní vestavbu, infocentrum a jeden cvičný byt. Nahoře jsou dvě kmenové třídy, učebna jazyků, učebna výtvarné výchovy a víceúčelový sálek, který bude sloužit pro hudební, ale i pohybovou výchovu," vysvětlila QAPu ředitelka školy.

Žáci si nové učebny pochvalují....

Právě ve zmiňovaném sálku probíhala výuka hudební výchovy s učitelkou Janou Karlíčkovou. Všichni nový prostor teprve testovali. "Celkový projekt je pěkný, je tu i výtah pro vozíčkáře," pochvaluje si třináctiletý Jan Bergl. Také spolužačka Jana Kubíková přikyvuje "Líbí se mně to, akorát je to rozdíl, dole je to celé ve starém stylu..." upozorňuje třináctiletá Jana na viditelné rozdíly a hned se ptá ředitelky, kde jsou v této nové učebně stolky, kdyby si potřebovala něco napsat. Ředitelka školy ukazuje moderní multifunkční židli, která lze otočit a využít jako stůl. O tom, že se bude učit pohybová výchova, svědčí také velká zrcadla na zadní zdi.

Při rekonstrukci vznikly speciální učebny....

Jazykovou učebnu plnou moderní techniky už měla čest vyzkoušet třída učitelky Králové. "Samozřejmě, že jsem spokojená s prostory, za prvé jsou hezké, příjemně se tu učí a jsou ´narvané´audiovizuální technikou, kterou velmi využijeme. Je to enormní pokrok," říká Radka Králová. Doposud měla k výuce angličtiny a němčiny k dispozici audio i video, ale počítač pro každého žáka o tom si mohla nechat jen zdát. "Počítač pro každého žáka nebyl, teď je to luxus," potvrzje učitelka.

V přístavbě se našlo místo pro výtvarnou učebnu. Kromě hrnčířských kruhů, disponuje pecí a stydět by se za ni nemuseli ani v nejmodernější specializované škole. "Konečně máme svoji vlastní speciální učebnu," usmívá se štastně učitelka češtiny a výtvarné výchovy Larisa Maříková. Jak nám potvrdila dětem to přinese nejen komfort, ale hlavně nové možnosti výuky.

Poradna, infocentrum i cvičný byt....

Prostor se našel i pro 2 kmenové třídy, pedagogicko-psychologickou poradnu, šatny, infocentrum a cvičný byt. Ten bude sloužit k různým výukám jako je například vaření apod. Specialitou školy je pak nově vybudované infocentrum. "Bude sloužit pro naše děti, mohou tu získat jakékoliv informace. Bude to místnost naplněná všemi možnými pomůckami, knihami, materiály, jsou tam kopírky, počítače," vyjmenovává ředitelka Jaroslava Kuklová.

Také pedagogicko-psychologická poradna je nadstandartní službou pro žáky a jejich rodiče. "Tady bude prováděná nápravná péče pro žáky naší školy," svěřuje se ředitelka a dodává, že zatím u nich na škole funguje poradna zcela bezplatně 1x do měsíce a rodiče jí velmi vítají. Právě proto by tuto službu chtěla ředitelka v novém prostoru zintenzivnit a je v jednání s psychologicko-pedagogickou poradnou.

Co dodat závěrem?

Díky EU a městu si žáci 2. základní školy v Plzni na Borech užijí komfortu, o kterém se jim ani nesnilo. Děti mají nové možnosti a technika může celé řadě žáků pomoci k lepším výsledkům. Jak potvrdil samotný učitelský sbor, peníze ve školství nebyly a nejsou a zdá se, že ani nebudou a tak na základní škole ve Schwarzově ulici panuje radost, že se jim podařilo celý projekt uskutečnit!

Projekt Rozšíření a modernizace 2.ZŠ v Plzni - půdní vestavba, spolufinancováno z ROP NUTS II Jihozápad.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Auto CB DACIA Duster
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA  JSA příslušenství